Cum depășești suferința în urma pierderii cuiva drag?

Cum depășești suferința în urma pierderii cuiva drag?

Cum-depasesti-suferinta

Durerea este un răspuns natural la pierdere. Este suferința emoțională pe care o simți atunci când cineva drag pleacă de lângă tine pentru totdeauna. 

Adesea, durerea pierderii poate fi copleșitoare. Poți experimenta tot felul de emoții dificile și neașteptate, de la șoc sau furie până la neîncredere, vinovăție și tristețe profundă. 

Durerea unei pierderi te poate afecta și fizic, devenind dificil să dormi, să mănânci sau chiar să faci treburile zilnice. 

Acestea sunt reacții normale la pierdere – și cu cât pierderea este mai semnificativă, cu atât durerea ta va fi mai intensă.

A face față pierderii cuiva pe care-l iubești este una dintre cele mai mari provocări ale vieții. 

Fie că este vorba de un prieten apropiat, soț, partener, părinte, copil sau altă rudă, puține lucruri sunt la fel de dureroase ca decesul unei persoane dragi.

După o pierdere atât de semnificativă, viața poate să nu mai pară niciodată la fel. Dar, în timp, îți poți alina durerea, poți începe să privești spre viitor și, în cele din urmă, să te împaci cu pierderea ta.

Procesul de doliu

Modul în care suferi depinde de mulți factori, inclusiv de personalitatea și modul tău de a face față la situații dificile, experiența de viață, credința și cât de semnificativă a fost pierderea.

În mod inevitabil, procesul de doliu necesită timp. Vindecarea are loc treptat.

Nu poate fi forțat sau grăbit – și nu există un program „normal” pentru doliu. Unii oameni încep să se simtă mai bine în câteva săptămâni sau luni. 

Pentru alții, procesul de doliu se măsoară în ani. Este important să ai răbdare cu tine și să permiti procesului să decurgă în mod natural.

Mituri despre durerea pierderii cuiva drag

  • Mit: Durerea va dispărea mai repede dacă o ignori.

Realitate: Încercarea de a-ți ignora durerea sau de a o împiedica să iasă la suprafață nu va face decât să o înrăutățești pe termen lung. Pentru o vindecare reală, este necesar să îți înfrunți durerea.

  • Mit: Este important să „fii puternic” în fața pierderii.

Realitate: A te simți trist, speriat sau singur este o reacție normală la pierdere. A plânge nu înseamnă că ești slab. Nu trebuie să-ți „protejezi” familia sau prietenii punând un scut curajos. Să-ți arăți adevăratele sentimente îi poate ajuta pe ei și pe tine.

  • Mit: Dacă nu plângi, înseamnă că nu-ți pare rău de pierdere.

Realitate: Plânsul este un răspuns normal la tristețe, dar nu este singurul. Cei care nu plâng pot simți durerea la fel de profund ca și alții. Ei pot avea alte moduri de a o arăta.

  • Mit: Doliul ar trebui să dureze aproximativ un an.

Realitate: Nu există un interval de timp specific pentru doliu. Cât timp durează diferă de la persoană la persoană.

  • Mit: Să-ți continui viața înseamnă să uiți de pierderea ta.

Realitate: A trece mai departe înseamnă că ți-ai acceptat pierderea, dar asta nu este același lucru cu a uita. Poți să mergi mai departe cu viața ta și să păstrezi amintirea cuiva pe care l-ai pierdut ca parte importantă din tine. 

Cum să faci față suferinței procesului de doliu

În timp ce suferința unei pierderi este o parte inevitabilă a vieții, există modalități de a face față durerii, să te împaci cu durerea.

În cele din urmă, vei găsi o modalitate de a te aduna și de a merge mai departe cu viața:

  • Recunoaște-ți durerea.
  • Acceptă că durerea poate declanșa multe emoții diferite și neașteptate.
  • Înțelege că procesul tău de doliu va fi unic pentru tine.
  • Caută sprijin de la familie și prieteni.
  • Ai grijă de nevoile tale fizice.
  • Recunoaște diferența dintre durere și depresie.

Simptomele durerii

În timp ce pierderea afectează oamenii în moduri diferite, mulți dintre noi experimentăm următoarele simptome atunci când suntem în doliu. 

Simptome emoționale ale durerii

Șoc și neîncredere. Imediat după o pierdere, poate fi greu de acceptat ceea ce s-a întâmplat. S-ar putea să te simți amorțit, să negi faptul că persoana a decedat cu adevărat. 

Tristeţe. Tristețea profundă este un simptom universal al durerii. Este posibil să ai sentimente de gol, disperare, dor sau singurătate profundă. De asemenea, poți să plângi mult sau să te simți instabil din punct de vedere emoțional.

Vinovăţie. Este posibil să regreți sau să te simți vinovat pentru lucrurile pe care le-ai spus sau nu le-ai făcut.

Frică. Este posibil să ai chiar și atacuri de panică. Moartea unei persoane dragi poate declanșa temeri cu privire la propriul tău deces și la cum vei trăi fără acea persoană alături.

Furie. Chiar dacă pierderea nu a fost vina nimănui, s-ar putea să te simți furios. Dacă ai pierdut o persoană iubită, s-ar putea să fii supărat pe tine, pe Dumnezeu, pe doctori sau chiar pe persoana care a murit pentru că te-a abandonat.

Simptome fizice ale durerii

Ne gândim adesea la durere ca la un proces strict emoțional, dar durerea implică adesea probleme fizice, inclusiv:

  • Oboseală
  • Greaţă
  • Imunitatea scăzută
  • Scăderea în greutate sau creșterea în greutate
  • Dureri
  • Insomnie
  • Tipuri de durere

Unde cauți sprijin pentru durere și suferință

Durerea pierderii cuiva drag te poate determina adesea să vrei să te izolezi și să te retragi în carapacea ta. Dar a avea sprijinul primit de la prieteni și familie este extrem de important. 

Chiar dacă nu ești confortabil să vorbești despre sentimentele tale în circumstanțe normale, este important să le exprimi atunci când ești în doliu.

Acum este momentul să cauți sprijin la oamenii cărora le pasă de tine. În loc să îi eviți, stai aproape de  prieteni și cei dragi, petrece timp împreună cu ei. 

Adesea, oamenii vor să ajute, dar nu știu cum, așa că spune-le de ce ai nevoie. Dacă nu simți că ai pe cineva cu care te poți conecta în mod regulat în persoană, nu este niciodată prea târziu pentru a construi noi prietenii.

Roagă-te. Activitățile spirituale care sunt semnificative pentru tine, cum ar fi rugăciunea, meditația sau mersul la biserică, pot oferi mângâiere. 

Discută cu un terapeut. Dacă durerea ta este prea greu de suportat, găsește un profesionist cu experiență în consilierea durerii. Un terapeut cu experiență te poate ajuta să treci prin emoții intense și să depășești obstacolele din calea durerii tale.

Când ești în doliu, este foarte important să ai grijă de tine. Stresul unei pierderi majore îți poate epuiza rapid energia și rezervele emoționale. Îngrijirea nevoilor tale fizice și emoționale te va ajuta să treci cu bine peste acest moment dificil.

Încearcă să practici hobby-urile și activitățile care îți plac. Există confort în rutină și revenirea la activitățile care îți aduc bucurie și te conectează cu alte persoane te pot ajuta să te împaci cu pierderea suferită și să ajute procesul de doliu.

Știm cât de important este sprijinul în astfel de momente. 

Mai ales când pierzi pe cineva drag în străinătate și nici nu apuci să îți iei ultimul la revedere…

Noi suntem aici pentru tine. Îți oferim sprijin și suport pe tot parcursul repatrierii persoanei dragi din străinătate.

Ești doar la un telefon distanță dacă ai nevoie de consiliere, sprijin emoțional în această perioadă grea sau ai întrebări în legătură cu repatrierea. 

 Poți suna în orice moment al zilei și de câte ori este necesar.

Ai garanția că vom fi alături de tine și de familia ta pe tot parcursul repatrierii, ajutându-vă să depășiți momentele dificile.

Ai parte de înțelegere, empatie și sprijin pentru a trece cu bine peste aceste clipe grele din viața ta. 

Nu te simți singur și abandonat în această perioadă dificilă, vom fi alături de tine din momentul primului apel, până când persoana dragă ajunge acasă.

Sună la numărul +39 320 821 6236 la orice oră a zilei sau scrie-ne un e-mail la info@repatrieredecedati.org, pentru a afla mai multe despre procesul de repatriere specific pentru cazul tău.

Semnatura Leonte Adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La orice oră și de câte ori este nevoie!

X
Porneste conversatia
1
Buna! Vă stăm la dispoziție 24/24 ore, 7/7 zile pentru a vă informa și ajuta în cele mai dificile momente.