Doliul și importanța lui pentru refacerea emoțională

Doliul și importanța lui pentru refacerea emoțională

Doliul

Indiferent de maturitatea noastră, de puterea sau încercarea de a stăpâni cum știm mai bine lucrurile în perioada cu doliul, ori de controlul pe care credem că îl avem, pierderea cuiva drag lovește la fel de tare și neașteptat.

Oricât ne-am pregăti emoțional pentru un astfel de eveniment, este cât se poate de firesc să ne pierdem cu firea, de aceea avem nevoie de sprijin.

Este necesară parcurgerea unor pași specifici tradițiilor, precum achiziționarea tuturor lucrurilor necesare la înmormântare, inclusiv sicriul, crucea, coroanele și nu în ultimul rând, doliu de pus la ușă.

Procedurile nu sunt deloc dificile, dacă ai alături de tine oameni cu care poți să lucrezi. Așadar, recomandat este să apelezi la cei cu experiență în acest domeniu, imediat după ce ți se aduce la cunoștință situația.

Ce este doliul?

După respectarea datinilor, pentru o înmormântare așa cum se cuvine, intervine realitatea brutală, în care nimic nu mai este la fel ca înainte.

În funcție de caz, reacțiile oamenilor la această problemă diferă, însă durerea este elementul ce va rămâne mereu comun.

Doliul, interpretat după tradiții ca fiind un interval de timp (de obicei, 40 de zile), în care porți doar haine decente, este o perioadă cu o semnificație mult mai profundă de atât.

Acesta are două zone de manifestare: cea exterioară și cea interioară. Negrul articolelor vestimentare din această perioadă reflectă îndurerarea cu care apropiații se luptă.

Doliul este regăsit și în psihologie. În această știință a sufletului, poate fi identificat și cu numele de: travaliul de doliu.

Psihologii consideră că acest răstimp este obligatoriu de parcurs, în special pentru restabilirea ordinii în viața noastră.

Ce să faci și ce să eviți când ești în doliu

Adesea, fiecare om își modelează comportamentul după anumite criterii legate de propria religie. Cu toate acestea, rugăciunea este esențială pentru parcurgerea acestei etape.

Pe lângă toate celelalte demersuri pe care le facem în cadrul bisericii, rugăciunea individuală este cea care ne va ajuta să credem că ciclul vieții va continua (în condiții optime) și pentru noi.

În funcție de gen sau gradul de rudenie, obiceiurile se vor schimba, implicit și tipul de doliu.

 

Cele două tipuri de doliu

  1. Doliul natural – este caracterizat de sentimente de tristețe, dor, singurătate și uneori mânie, dar la final apare resemnarea. Deși golul din inimă va persista, gândirea noastră va coopera cu noi, în favoarea unei stări neutre, de acceptare.
  1. Doliul patologic se instalează alături de depresie și durează mai mult de un an de zile, în general.

 

În momentul în care nu ne mai putem coordona, în care observăm dificultăți în îndeplinirea celor mai simple sarcini și simțim nevoia de odihnă psihică, știm că trecem print-un doliu patologic.

În acest caz, este recomandat să apelăm la ajutor. Simplele discuții cu prietenii nu ne vor elibera pe termen lung, dacă nu primim sfaturi de specialitate despre cum să transformăm toate stările negative în unele funcționale.

Etapele doliului

Indiferent de doliul pe care îl trăim, acesta va fi segmentat astfel:

  • Negarea – intervine imediat după ce șocul își face simțită prezența;
  • Furia – este asociată cu neputința, frustrarea faptului că nu putem schimba nimic;
  • Momentul de conștientizare – diferit de ultima etapă, acceptarea, este punctul culminant al pierderii, unde sunt declanșate cele mai aspre sentimente;
  • Depresia – nu întâmplător este penultima. Aceasta este anticipată de momentul impactului cu realitatea, unde se produce destrămarea interioară a omului, ce va fi accentuată în acest moment;
  • Acceptarea – după ce vom fi pregătiți să ieșim din carapacea în care depresia ne-a izolat, vom înțelege că ciclul vieții este necruțător, iar moartea nu este nimic mai mult decât un punct firesc, în care timpul ne va duce.

 

Cat dureaza doliul?

Nu sunt cifre bătute în cuie, deoarece pierderile oamenilor dragi se simt diferit.

Sufletul unei persoane este complex și vulnerabil în aceste etape ale vieții, de aceea este nevoie de mai mult sau mai puțin de un doliu de 40 de zile.

În mod normal, cei din familie (soție/soț și copii) poartă un an de zile sau 6 luni. În cazul copiilor și al adolescenților, totul se desfășoară diferit.

Cei mici pot percepe această problemă ca fiind ceva pueril, precum o călătorie, iar dacă sintuația nu le este explicată transparent, pot interpreta poveștile spuse de cei în vârstă și pot dezvolta anumite frici, în legătură cu subiectul asociat cu moartea celor dragi.

Adolescenții, fiind mai mari, pot înțelege situația fără explicații, dar îi poate afecta la fel de mult.

Anticiparea unor momente grele și concluzii

Oamenii pe care îi vei solicita, garantat te vor ajuta să-ți ușurezi povara și să te poți concentra pe sufletul tău, în momentul în care ai pierdut pe cineva atât de drag.

De aceea, noi ne vom asigura că vei trece cu bine peste aceste clipe dureroase din viața ta, pentru ca acest eveniment dificil să se poată desfășura fără alte complicații.

După ultima zi petrecută în preajma trupului neînsuflețit, intervenția unui specialist este recomandată, în ceea ce privește starea de spirit a tuturor oamenilor ce se prezintă a fi mai vulnerabili, dar mai ales în cazul categoriilor de vârste fragede, ce pot digera mai greu întâmplările petrecute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La orice oră și de câte ori este nevoie!

X
Porneste conversatia
1
Buna! Vă stăm la dispoziție 24/24 ore, 7/7 zile pentru a vă informa și ajuta în cele mai dificile momente.