Parastasul de 1 An – Tot ce Trebuie să Știi Despre Acesta

Parastasul de 1 An – Tot ce Trebuie să Știi Despre Acesta

Parastasul de 1 an

Păstrăm aproape persoanele dragi care nu mai sunt printre cei vii prin puterea rugăciunii și prin omagii aduse în numele său, cum ar fi la parastasul de 1 an. Acesta este momentul în care, prin rugăciune și milostenie, arătăm celor trecuți în neființă că ne pasă și că ne gândim permanent la sufletele lor.

Slujba ce se ține în acea zi se numeşte parastas (din grecește, parastasis = a sta în rând cu cineva, a sta alături de cineva) şi se referă la o rugăciune de mijlocire la Dumnezeu pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi.

Este important să știm cum și când se face un parastas. Ca orice tradiție bisericească, parastasul se face după o anumită ordine,  la împlinirea unor date fixe, așa-numite soroace. Parastasul de 1 an are o deosebită importanță în tradiția ortodoxă, deoarece se comemorează împlinirea unui an de la trecerea sufletului pe lumea cealaltă.

Ce se face la parastasul de 1 an?

Dacă te afli în această situație și trebuie să organizezi parastasul pentru defunct, cel mai indicat este să întrebi preotul ce ai de pregătit. Astfel, veți putea stabili data, ora și ce anume trebuie adus pentru această pomenire.

În cazul în care ziua comemorării celui decedat cade într-o zi în care nu se fac parastase, este important ca pomenirea să aibă loc înaintea datei respective, și nu mai târziu. Totodată, dacă ziua respectivă cade într-o zi de post, pentru ca acesta să fie primit trebuie neapărat ca mâncarea să fie de post.

Slujba de pomenire a morţilor este urmată de Sfânta Liturghie care se săvârşeşte în Biserică. Pentru slujba parastasului orice creştin aduce o colivă, colac sau prescură, vin, lumânări, tămâie şi cărbuni. După slujba de la Biserică, se face slujbă la mormânt, iar ulterior se face un praznic.

Totodată, dacă nu s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile, la pomenirea de un an se “ridică” crucea de la mormânt, înlocuind-o pe cea de lemn. Aceasta se sfințește la cimitir de către preot, printr-o slujbă dedicată acestui scop. Pentru aceasta se vor pregăti la mormânt un vas cu apă curată, busuioc, lumânări, tămâie, o colivă și puțin vin.

Coliva

Se face din grâu fiert și se îndulcește cu miere sau cu zahăr. Aceasta semnifică însuși trupul celui decedat, pentru că hrana principală a trupului omenesc este grâul.

Colacul sau prescurile

Colacii simbolizează trecerea omului prin această viață. Forma lor geometrică de cerc reprezintă continuitatea și legătura de iubire dintre noi și cel care a trecut în neființă.

Vinul

Vinul este simbolul învierii și al vieții veșnice. Reprezintă balsamul cu care a fost uns Hristos după moarte și se toarnă cruciș atât peste colivă cât și peste morminte.

Lumânarea

Lumina lumânărilor și a candelelor reprezintă un simbol al lui Hristos, simbol al bucuriei, dragostei, luminii și vieții. Totodată, se consideră lumânarea este și o jertfă adusă lui Dumnezeu, menită să ușureze legătura duhovnicească cu persoanele sfinte la care ne rugăm, dar şi cu cele pentru care ne rugăm.

Tămâia

Tămâia, prin fumul și mireasma ei, subliniază frumusețea actelor de cult. Aceasta creează atmosfera de sfințenie și se integrează în actul de slujire a lui Dumnezeu ca o prețioasă ofrandă și simbol al rugăciunii și al faptei bune.

Cărbunele

Cărbunele se folosește la aprinderea și arderea tămâiei. Cărbunele reprezintă divinitatea Mântuitorului, în timp ce fumul de tămâie simbolizează mireasma Duhului Sfânt.

Ce se oferă de pomană la parastasul de 1 an?

În funcție de posibilitățile fiecăruia, se pot împărți vase cu mâncare, batiste și prosoape. Tradițiile bisericești nu prevăd numere cu privire la vasele cu mâncare, se împarte cât se poate și cât se crede de cuviință, numărul neavând nicio importanță. În general, se folosesc numere de simbolism trinitar: 3, 6, 9, 12 sau 24.

Totodată, se mai pot oferi de pomană un set complet nou de haine și încălțăminte pentru o persoană ce vor fi binecuvântate mai întâi de preot. De asemenea, la parastasul de 40 de zile și la cel de un an se pot da de pomană și obiecte de uz casnic.

Important este ca această pomană pe care o facem să fie făcută cu sufletul și să se acorde celui care are nevoie. De exemplu, poți să mergi la un azil de bătrâni sau să oferi de mâncare la un orfelinat.

Cine poate organiza parastasul de 1 an?

Parastasul poate fi organizat de către oricine din familie, alături de sprijinul preotului. De asemenea, poți apela și la firme ce se ocupă cu astfel de servicii, ce pregătesc pachete de catering și meniuri pentru parastas.

Rugăciunea și pomana adusă pentru persoana decedată este o modalitate de a arăta sufletului trecut în lumea cealaltă că te gândești la el și nu va fi uitat. Biserica ne învață că viața omului nu se sfârșește o dată cu moartea trupului.

De aceea, noi creștinii nu ne uităm morții și încercăm prin diverse metode să fim mai aproape de ei prin rugăciune și pomenirea numelui lor. Cea mai potrivită modalitate prin care poți face asta este să oferi pomană celor care chiar au nevoie: infirmi, bolnavi, bătrâni neajutorați, cei care nu pot munci, familii nevoiașe cu mulți copii, cei abandonați în casele sau leagănele de copii. Iar prin parastasul de 1 an poți să te asiguri că ți-ai făcut datoria față de persoana dragă, care nu mai este printre noi.

Semnatura Leonte Adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La orice oră și de câte ori este nevoie!

X
Porneste conversatia
1
Buna! Vă stăm la dispoziție 24/24 ore, 7/7 zile pentru a vă informa și ajuta în cele mai dificile momente.