Tradiții și obiceiuri la înmormântare

Tradiții și obiceiuri la înmormântare

Tradiții-și-obiceiuri-la-înmormântare

Moartea unui om este un ciclu firesc al naturii, dar în același timp atât de dureros pentru cei dragi. În astfel de momente îți este greu să gândești lucid, nici măcar nu știi ce ai de făcut in cadrul ceremoniei de înmormântare.

Cultura creștinismului îi face pe oameni să creadă în faptul că există viață după moarte, există un loc pentru toate sufletele ce îi vor veghea pe cei vii. Pe lângă faptul că se presupune că morții au o legătură strânsă cu lumea pe care au părăsit-o, aceștia mai au și pofte exact ca oamenii vii.

Tradițiile și obiceiurile la o înmormântare au început să fie date uitării pentru că informația nu se mai transmite din generație în generație.

De câte ori ai văzut la o înmormântare că rudele răposatului întreabă pe cineva mai în vârstă ce au de făcut?

Să știi că acest lucru se întâmplă prea des.

Suntem acaparați de forfota vieții cotidiene și uităm de rădăcinile noastre, uităm că tradițiile ne-au adus până aici.

traditii-inmormantare

Cândva doar legendele și tradițiile erau singura sursă de informare, aceasta având loc pe cale orală, poveștile fiind transmise din generație în generație.

Atâtea obiceiuri și tradiții legate de procesul de înmormântare există, încât nu mai știi care este ordinea în care acestea au loc.

În cele ce urmează vom exemplifica câteva obiceiuri creștine ce au loc înainteîn timpul ceremoniei de înmormântare, dar și după ce aceasta a luat sfârșit.

Tradițiile creștine înainte de înmormântare

Când viața persoanei dragi este pe punctul de a lua sfârșit, rudele viitorului răposat îl vor contacta pe preotul paroh al familiei. Acesta va veni la căpătâiul persoanei pentru ca acesta să se spovedească pentru ultima oară. Să își recunoască greșelile și să își ceară iertare.

obiceiuri-inmormantare

În acest moment, cei dragi îi vor aprinde o lumânare la căpătâi. Lumina îl va conduce spre tărâmul lui Dumnezeu.

Preotul paroh va oferi de asemenea obiectele necesare înmormântării: steag, sfeșnic, doliul, icoană, lumânări, tămâie, iar în unele cazuri și cărbune pentru tămâie.

Preotul va stabili ora la care va avea loc slujba, iar clopotarul ce va urma să fie informat, va trage clopotele pentru a anunța decesul și pentru a-i îndemna pe cei apropiați să se roage pentru păcatele răposatului.

Firma de pompe funebre se va ocupa de îmbălsămarea, spălarea și cosmetizarea persoanei decedate. După toate aceste procese, răposatul va fi îmbrăcat în haine noi, astfel fiind pregătit de “Judecata de apoi”.

Un alt obicei creștin este așezarea unei icoane la pieptul decedatului. Aceasta poate să-l reprezinte pe Isus Hristos, Maica Domnului, sau Sfântul acestuia. Mâinile răposatului vor fi așezate dreapta peste stânga, iar lumânarea groasă în formă de colac va fi aprinsă doar în momentul în care preotul va ține slujba. Pânza albă de deasupra defunctului, reprezintă acoperământul lui Hristos.

Priveghiul reprezintă ultimele 3 zile în care poți să îți iei rămas bun. Priveghiul va avea loc la capelă, unde se vor aduna toți cei care l-au cunoscut pe răposat. Aceștia se vor ruga pentru iertarea păcatelor, se vor oferi și mici pomeni.

Familia îndurerată va purta o panglică subțire neagră, care se numește doliu. Deasupra ușii în care a fost ținut răposatul, se va agăța o panglică neagră, care va fi dată jos abia la pomenirea de 40 zile.

inmormantare

La capul defunctului va sta un sfeșnic, unde rudele și cei prezenți la slujbă vor aprinde câte o lumânare. Fiecare lumânare aprinsă simbolizează faptele bune pe care le-a făcut.

Până la înmormântare, preotul va rosti în fiecare după-amiază câte o rugăciune scurtă și va binecuvânta coliva și o parte din preparatele servite la praznicul de la biserică.

Între ziua decesului și până la înmormântare formula de salut va fi Dumnezeu să-l/ s-o ierte! sau Dumnezeu să-l /s-o odihnească! pentru copiii de până la 7 ani.

Toate aceste obiceiuri au loc înainte de înmormântare. Dar ce se întâmplă în timpul procesului?

La această întrebare urmează să răspundem în paragrafele de mai jos.

Tradițiile creștine în timpul înmormântării

În ziua înmormântării, rudele vor pregăti două lumânări, una pentru preot și una pentru dascăl. Acestea vor pregăti de asemenea tămâia ce va fi necesară în timpul ceremoniei de înmormântare.

După slujbă, se va organiza procesul de înmormântare, care va rămâne același până la cimitir.

Convoiul mortuar va lua forma respectivă:

  • În frunte va fi credinciosul cu crucea de la căpatâiul răposatului.
  • A doua persoană va fi cea ce va avea o poză cu decedatul sau o icoană cu Sfântul acestuia.
  • În urma celor doi, vor urma cei ce vor purta coliva, vinul și pomul vieții, darurile fiind împărțite săracilor.
  • Următorii vor fi cei ce vor purta coroanele.
  • Oamenii cu sfeșnicile.
  • Preotul și dascălul.
  • Carul cu sicriul.
  • Rudele defunctului și ceilalți participanți la ceremonie.

În drum spre biserică, dar și spre cimitir se va cânta Sfinte Dumnezeule”.

 

Când vor fi întâlnite răscruci de drumuri, sau alte locuri importante pentru răposat, grupul se va opri, iar preotul va rosti o rugăciune specifică.  Tot în acest moment vor fi puse bucăți de pânză albă, care reprezintă vămile de trecere în Lumea de apoi.

O tradiție demnă de respectat este legarea coroanelor de flori de carul mortuar. Drumul presărat cu flori reprezintă faptul că viața umană este atât de frumoasă, dar în același timp și atât de fragilă.

În timpul slujbei de la biserică, cei prezenți vor primi lumânări, iar slujba va avea loc în liniște. Când primești un dar la o înmormântare, formula ce va înlocui mulțumesc-ul obișnuit, va fi “Bogdaproste”.

La finalul slujbei, cei prezenți se vor apropia de răposat și vor săruta icoana de la pieptul acestuia, iar rudele mai apropiate vor săruta mâna sau fața defunctului. Această ultimă sărutare reprezintă iertarea și drumul lin spre ceruri.

Pe parcursul slujbei de înmormântare, coliva, colacul și vinul se vor afla în biserică. Coroanele și pomul se vor afla la ușa bisericii. Bărbații vor intra în biserică cu capul descoperit. La căpătâiul decedatului, se vor așeza două sfeșnice în care cei prezenți vor aprinde lumânări.

Preotul ce va ține slujba le va permite rudelor sau celor prezenți să țină un discurs în cinstea răposatului la momentul potrivit.

Când slujba va lua sfârșit, drumul spre cimitir se va face în aceeași ordine menționată mai sus.

La cimitir, preotul va rosti o rugăciune, dupa care va turna peste decedat vin amestecat cu untdelemn. O altă tradiție spune că peste groapă se vor da daruri de pomană.

repatrieredecedati

Rudele vor lua icoana de la pieptul răposatului și o vor păstra pentru slujbele următoare.

Florile și coroanele vor fi așezate deasupra mormântului, iar pomul va fi înfipt la căpătâiul mormântului, de pe acesta fiind luate toate dulciurile și darurile.

Tradițiile creștine după înmormântare

După înmormântare, se va face o masă la casa răposatului sau la restaurant. La masa respectivă va fi prezent și preotul împreună cu toți participanții de la această ceremonie de conducere pe ultimul drum a defunctului. Una dintre tradiții este „săltarea colivei de trei ori”.

repatrieredecedati.ro-coliva

Se vor servi două sau trei feluri de mâncare, iar fiecare participant va primi câte un colac cu o lumânare. Pe lângă aceste daruri, cei prezenți mai pot primi lenjerie de pat, prosoape, perne, haine.

Tradiția spune că după înmormântare pe pervazul casei va trebui așezat un vas cu apă timp de 40 de zile. În aceste 40 de zile se spune că sufletul încă poate călători printre lumi, acesta venind la fosta lui casă, odihnindu-se și plecând din nou la drum.

Prima slujbă la biserică se face la 9 zile de la înmormântare. Cea de a doua, va avea loc la 40 de zile. Următoarele slujbe având loc la trei, șase și nouă luni, iar ultima va avea loc la 7 ani după decesul persoanei dragi.

Concluzii

Moartea unei persoane dragi este un eveniment dureros din viața oricărui om, dureros, dar atât de normal și firesc.

repatrieredecedati.org

Simțim durere, dezamăgire că nu a mai stat printre noi, sau că a plecat prea devreme, uneori mai dăm vina și pe noi, ne simțim vinovați de plecarea celor dragi nouă.

Hai să încetăm să mai facem acest lucru, toți cei ce ne-au părăsit sunt acum într-o lume mai bună, iar orice gând de acestă natură ne va face rău tot nouă.

O ceremonie de înmormântare are tradiții și obiceiuri ce cu greu ți le poți aminti în timpul ceremoniei, de aceea există servicii funerare ce oferă suportul necesar.

Nu uita că Leonte Funeral Service este mereu lângă tine. Chiar și la sute de kilometri, noi îți putem fi aproape moral.

Dacă ai pierdut pe cineva drag în Italia și nu știi ce să faci sau de unde să începi, este suficient doar să ne suni și îți vom prelua cazul. Cu noi lângă tine, vei scăpa de orice griji.

Sună la numărul +39 320 821 6236 la orice oră a zilei sau scrie-ne un e-mail la info@repatrieredecedati.org, pentru a afla mai multe despre procesul de repatriere specific pentru cazul tău.

Semnatura-Leonte-Adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La orice oră și de câte ori este nevoie!

X
Porneste conversatia
1
Buna! Vă stăm la dispoziție 24/24 ore, 7/7 zile pentru a vă informa și ajuta în cele mai dificile momente.