Ce se întâmplă dacă nu îți permiți costurile repatrierii decedatului?

Ce se întâmplă dacă nu îți permiți costurile repatrierii decedatului?

Ce-se-întâmplă-dacă-nu-îți-permiți-costurile-repatrierii-decedatului

Dacă ai avut un deces neprevăzut în familie și defunctul era în altă țară, cu siguranță îți dorești să îl aduci acasă, pentru a realiza ceremonia de înmormântare.

Însă, serviciul de repatriere costă 1500 – 2900 de euro și nu toată lumea îsi poate permite costurile repatrierii decedatului.

Ce poți face în această situație?

În articolul de azi vom vorbi despre cele 3 opțiuni la care poți apela, dacă nu poți achita costurile repatrierii decedatului.

  1. Statul oferă un ajutor de repatriere decedați

Dacă ai probleme în achitarea serviciului de repatriere, poți apela la un ajutor de repatriere decedați sau ajutor de înmormântare. Pentru acesta, vei avea nevoie de certificatul de deces românesc.

Conform Legii nr. 6/2020, ajutoarele de deces se oferă astfel:

  • 429 lei, pentru asigurat sau pensionar (cu 266 de lei mai mult decât în anul 2019, când se acordau 5.163 de lei);
  • 715 lei, pentru un membru de familie al asiguratului sau al pensionarului (cu 133 de lei mai mult decât în 2019, când se acordau 2.582 de lei).

Acest ajutor de repatriere poate fi ridicat în cel mult 3 ani de la data decesului și poate fi solicitat de către:

  • Partenerul de viață;
  • Unul din copiii defunctului;
  • Părintele sau tutorele defunctului;
  • Orice altă persoană care poate dovedi că a suportat toate cheltuielile aferente decesului, în cazul în care nu există o solicitare de la persoanele menționate mai sus.

Cheltuielile suportate trebuie dovedite cu ajutorul documentelor. De aceea este important pentru tine să primești factură pentru serviciul de repatriere decedați, mai ales dacă vrei să apelezi la acest ajutor financiar.

Ajutorul de repatriere se acordă pe baza următoarelor documente:

  • Cerere tip pentru obținerea ajutorului;
  • Certificat de deces (original și copie);
  • Actul de identitate al solicitantului (original și copie);
  • Actul de stare civilă al solicitantului, care să ateste gradul de rudenie cu decedatul (original și copie);
  • Dovada suportării costurilor de înmormântare (factură de la firma de pompe funebre sau de transport funerar internațional, factură de la preotul care a susținut slujba de înmormântare etc) (original și copie);
  • Certificat de naștere al decedatului (în original).

În funcție de instituția în cadrul căreia se depun actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces sau de legătura dintre decedat și solicitant, pot fi necesare documente suplimentare față de cele menționate mai sus.

  1. Dacă persoana decedată și-a dorit incinerarea…

Se recurge imediat la incinerarea defunctului în țara în care a avut loc decesul, urmând ca familia să primească urna cu cenușă.

Serviciul de repatriere a cenușei presupune ridicarea rămășițelor pământești și obținerea tuturor documentelor necesare pentru efectuarea acestui demers pentru transport funerar internațional.

Vom vorbi în articolul următor despre incinerare, ce implică și actele necesare.

Transportul urnei cu cenușă nu necesită eliberarea unui pașaport mortuar. De asemenea, transportarea cenușei se poate realiza de către un membru al familiei, deoarece nu sunt condiții speciale de respectat în acest caz.

Însă, îți recomandăm să apelezi la o firmă de repatriere decedați, deoarece te ajutăm cu întocmirea tuturor procedurilor necesare incinerării, nu doar cu transportul funerar international.

  1. În cazul în care nu apelezi la cele două variante…

Autoritățile din Italia vor face toate demersurile pentru înhumarea sau incinerarea decedatului. Acest lucru te poate împiedica să vizitezi locul de veci al persoanei decedate sau să aduci omagii la mormântul său, atât de frecvent pe cât ți-ai dori.

Multe persoane care au pierdut pe cineva drag în străinătate simt o alinare și o liniște sufletească atunci când merg și vizitează locul de veci al defunctului. De aceea, îți dorești să aduci persoana dragă înapoi acasă, nu să o lași printer străini.

Suferința cauzată de pierderea unei persoane dragi este fără cuvinte și greu de suportat ideea că nu vei putea să mai vezi vreodată persoana defunctă. Dacă ai nevoie de sprijin și ajutor să depășești astfel de perioadă, citește articolul nostru despre cum depășești suferința în urma pierderii cuiva drag.

Dacă ai pierdut pe cineva drag în Italia și vrei să îl aduci înapoi acasă, să îi oferi ceremonia de înmormântare cuvenită, suntem aici pentru tine 24/7.

Consultanța este gratuită și lipsită de obligații. Sună la +39 320 821 6236 sau scrie-ne la info@repatrieredecedati.org pentru a vorbi strict de situația ta.

Semnatura-Leonte-Adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La orice oră și de câte ori este nevoie!

X
Porneste conversatia
1
Buna! Vă stăm la dispoziție 24/24 ore, 7/7 zile pentru a vă informa și ajuta în cele mai dificile momente.