Apelăm la serviciul de Transport Funerar International atunci când cineva drag își pierde viața în străinătate și vrem să îl aducem înapoi acasă, pentru a-i oferi slujba de înmormântare și locul de veci mai aproape de sufletele noastre.
Iar pentru a aduce trupul neînsuflețit înapoi în țară, e nevoie să apelezi la o firmă de servicii de repatriere decedați, specializată pe transport decedati.
În 2019, în Italia trăiau 1.145.718 cetățeni români, cea mai mare populație de imigranți români din orice țară, precum și cel mai mare grup de imigranți din Italia. Dar câți dintre aceștia se întorc în viață înapoi acasă, la prieteni și la familie, și câți se întorc într-un sicriu la familia îndurerată?
Repatrierea decedaților reprezintă operațiunea de transfer a unei persoane care a decedat în străinătate înapoi în țara natală, unde va avea loc înmormântarea.
În articolul de astăzi, vom vorbi despre:
- Cum se realizează Transportul Funerar Internațional?
- Etapele repatrierii decedaților pe cale rutieră
- Ce precizează legislația funerară în privința Transportului Funerar Internațional?
- Care sunt documentele necesare repatrierii decedaților pe cale rutieră?
-
Cum se desfășoară procesul de Transport Funerar International?
Serviciul de Transport Funerar International se poate realiza pe mai multe căi, în funcție de țara și locul în care a avut loc decesul: aerian, naval sau rutier.
Serviciul de repatriere decedați pe cale rutieră este cel mai frecvent utilizat pentru decesele care au avut loc în Europa, datorită distanțelor relativ mici. Totodată, infrastructura rutieră a Europei permite repatrierea decedatului în timp util (aproximativ 3 zile) pentru înmormântarea în România.
Transportul persoanelor decedate între anumite țări se poate face doar respectând condițiile de transport și deținând toate actele necesare repatrierii.
Acesta poate fi realizat doar de către o companie de servicii funerare, care deține autorizație de Transport Funerar International. Nu este permis prin lege transportul internațional al decedatului de către membrii familiei acestuia.
Transportul se efectuează de către conducători auto profesioniști, bine instruiți cu privire la repatrierea decedaților, care cunosc cel puțin o limbă de circulație internațională. Aceștia păstrează constant legătura cu familia, pentru a afla locația exactă a șoferului care efectuează transportul funerar internațional.
Transportul trupului persoanei decedate va avea loc într-un sicriu de zinc, plasat într-un sicriu de lemn.
Transportul funerar se realizează cu autospeciale de tip utilitar, dotate cu agregat frigorific, și omologate R.A.R. pentru transport funerar. Mașinile trebuie verificate de către firma care le deține în mod constant, pentru a putea preveni la timp riscurile unei defecțiuni tehnice.
-
Etapele repatrierii decedaților pe cale rutieră
Am mai vorbit despre cum decurge un serviciu de repatriere decedați într-un articol anterior.
Pe scurt, etapele repatrierii pe cale rutieră / terestră sunt următoarele:
- contactarea firmei de repatrieri decedați acreditată în țara în care a avut loc decesul
- întocmirea documentelor pentru Transport Funerar International: certificat deces, pașaport mortuar
- preluarea trupului neînsuflețit de la morgă, spital sau de acasă (în funcție de circumstanțele decesului), îmbălsămarea acestuia și așezarea în sicriul de zinc și cel de lemn, necesare transportului funerar internațional.
- așezarea sicriului în mașina funerară autorizată pentru transportul funerar și dotată cu sistem frigorific
- efectuarea transportului funerar propriu-zis până la destinația stabilită în pașaportul mortuar
- predarea decedatului și a documentelor originale către familia acestuia
- oferirea facturii și a dovezilor de plată a tuturor serviciilor către familia defunctului.
-
Ce precizează legislația funerară în privința serviciului de Transport Funerar International?
Legea nr. 102 / 2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare actualizată în 2021 specifică modalitatea în care trebuie desfășurată activitatea de Transport Funerar International. În secțiunea a 9-a privind transportul persoanelor decedate precizează:
Art. 28. –
(1) Transportul persoanelor decedate în vederea înhumării în aceeași sau în altă localitate se face în sicrie cu capac, cu autovehicule special amenajate în acest scop, care respectă prevederile normelor sanitare și antiepidemice.
(2) Transportul persoanelor decedate din cauza unor boli contagioase se poate face numai pe baza certificatului eliberat de un medic specialist în medicină legală sau anatomie patologică și a adeverinței de înhumare eliberate de autoritatea administrației publice locale.
Art. 29. –
(1) Pentru transportul persoanelor decedate în străinătate sunt necesare acordul autorităților din țara respectivă, precum și aprobarea instituției de sănătate publică competente din unitatea administrativ-teritorială în care a avut loc decesul.
(2) Pentru aducerea în România a persoanelor decedate sunt necesare aprobarea oficiului consular al României din țara respectivă, aprobarea autorităților de sănătate publică din țara respectivă, precum și declarația de primire din partea administrației cimitirului în care are loc înhumarea.
(3) În cazurile de deces datorat bolilor transmisibile, carantinabile, se iau măsurile de prevenire a răspândirii infecției impuse de inspecțiile sanitare de stat județene, respectiv a municipiului București. Transportul persoanelor decedate în acest mod se face numai cu avizul sanitar de transport eliberat de autoritățile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.
(4) Transportul persoanei decedate în afara localității în care s-a produs decesul se face după îmbălsămare, într-un sicriu impermeabil și închis etanș, al cărui fund este acoperit cu materii absorbante.
(5) Transportul internațional al corpurilor persoanelor decedate din țară în străinătate se face pe baza unui pașaport de transport mortuar, eliberat de către autoritățile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, în funcție de locul unde s-a produs decesul sau exhumarea.
(6) Transportul internațional al corpurilor persoanelor decedate se face în sicriu impermeabilizat, închis etanș, al cărui fund este acoperit cu un strat de 5 cm grosime din materiale absorbante (rumeguș, turbă), îmbibate într-o soluție dezinfectantă. Sicriul se depune într-o ladă din lemn, bine etanșeizată.
-
Care sunt documentele necesare repatrierii decedaților pe cale rutieră?
Pentru repatrierea unui decedat sunt necesare următoarele acte:
- pașaport mortuar
- certificat de deces
- certificat constatator al decesului
- certificat de îmbălsămare
- autorizația de Transport Funerar International
- certificatul de îmbălsămare sau seringa de conservare (în conformitate cu legislația țării în care a avut loc decesul)
Mai multe detalii despre acte necesare repatriere în România găsiți în articolul nostru de pe blog dedicat subiectului.
Deși tot procesul de Transport Funerar International poate părea complicat, firma de repatriere decedați la care apelezi îți va explica pas cu pas etapele.
De asemenea, dacă vrei exemple concrete de repatriere, avem un articol cu 3 studii de caz, din care afli distanța parcursă, cât a durat, precum și prețul pentru fiecare caz.
Dacă ai pe cineva care a trecut în neființă în Italia, suntem disponibili 24/7 și îți preluăm cazul de îndată ce ne oferi detaliile necesare.
Consultanța este gratuită și lipsită de obligații.
Sună la +39 320 821 6236 sau scrie-ne la info@repatrieredecedati.org pentru a vorbi strict de situația ta.