Repatrierea urnei de cenușă – ce faci dacă persoana dragă a preferat incinerarea?

Repatrierea urnei de cenușă – ce faci dacă persoana dragă a preferat incinerarea?

Repatrierea-urnei-de-cenușă

Pierderea unei persoane dragi vine cu multă durere în sufletele noastre. Iar faptul că persoana a decedat în străinătate, la mii de kilometri de noi, ne împiedică să ne luăm rămas bun cum se cuvine.

O metodă de a te asigura că îi oferi un rămas bun este ceremonia de înmormântare, unde toate rudele și prietenii apropiați vin și îi iau la revedere de la persoana pierdută. Însă ce poți face dacă persoana dragă a decis că preferă incinerarea în străinătate?

În articolul de astăzi vorbim despre procesul de repatriere în cazul persoanelor care au ales incinerarea și metodele de transport ale urnei de cenușă către familie.

Repatrierea decedatului nu este un proces ușor…nici ieftin

De câte ori ai auzit la știri despre familiile celor care au pierdut o persoană dragă în străinătate și apelează la generozitatea celorlalți, pentru a reuși să îl aducă acasă?

Ce-i drept, sunt costuri destul de ridicate, și puțini sunt cei care și le pot permite, mai ales dacă decesul a fost neprevăzut, precum în cazul accidentelor, crimelor (citește și ce se întâmplă dacă nu îți permiți costurile repatrierii).

De multe ori principalul motiv pentru care aceștia pleacă peste hotare sunt problemele financiare. Pentru că vor să asigure un trai mai bun pentru cei de acasă, să poată trimite bani copiilor și la un moment dat să se întoarcă înapoi la familie.

Pe lângă durerea pierderii cuiva apropiat, începe și stresul legat de procedurile necesare pentru repatrierea decedatului.

Apelarea la o firmă specializată te ajută să rezolvi mult mai ușor această problemă delicată, iar din rândurile următoare vei afla multe informații despre incinerare și repatrierea urnei de cenușă dacă persoana decedată a ales acest lucru.

Despre repatrierea defunctului în sicriu am vorbit în articolul cum decurge procesul de repatriere.

Variante de repatriere decedați

Există trei variante de repatriere a persoanei care și-a pierdut viața în Italia:

  • Cea clasică, unde avem de a face cu repatrierea sicriului în care se află corpul decedatului. Află mai multe despre sicriul de zinc;
  • Incinerarea trupului persoanei decedate chiar în țara în care a avut loc evenimentul nefericit și urmată de repatrierea urnei cu cenușă;
  • Înhumarea corpului în țara unde s-a produs decesul, iar după câțiva ani să fie repatriate rămășițele pământești.

Mai jos urmează să afli procedurile necesare pentru persoanele care optează pentru incinerare.

Incinerarea – procedeu din ce în ce mai folosit în ultima vreme

În cazul în care decesul celui drag a avut loc în Italia și defunctul și-a dorit ca după moarte să fie incinerat, trebuie să știi care sunt procedurile legate de repatrierea în țară a urnei.

La fel ca în România, decizia de a recurge la incinerare se face doar respectându-se cu strictețe prevederile legislative aflate în vigoare în țara respectivă, și apelând la serviciile oferite de o firmă de servicii funerare.

Pentru a aduce urna cu cenușă în țară, familia persoanei decedate trebuie să se adreseze unei firme de repatriere.

Primul pas implică contactarea unei firme de repatriere decedați profesioniste din Italia și care se ocupă de tot ce presupune pregătirea persoanei decedate, găsirea celui mai apropiat crematoriu uman, dar și contractarea serviciului de incinerare.

Tot firma de repatriere decedați se ocupă de tot ce înseamnă acte necesare pentru ca procesul de incinerare să se desfășoare în mod legal, transportul funerar al celui decedat până la crematoriu, după care urmează să fie supravegheat întreg procesul de transformare a corpului în cenușă.

Ultimele sarcini ale firmei de pompe funebre din străinătate se referă la transferul cenușii în urnă și depozitarea ei în condiții optime. Totul se încheie cu transportul urnei de cenușă în țară și predarea acesteia familiei îndoliate.

Acte necesare pentru incinerare

Firma de repatriere se ocupă de obținerea tuturor actelor de care ai nevoie pentru a prelua corpul persoanei decedate, dar și tot ce presupune înregistrarea decesului în Italia și în România.

Este necesară întocmirea unui dosar de incinerare, care va fi elaborat de administrația crematoriului uman în care se realizează incinerarea trupului neînsuflețit. Tot acesta va elabora și o solicitare de incinerare.

Există numeroase acte care sunt cuprinse în cadrul acestui dosar, și despre care poți să afli mai multe de la angajații firmei de repatriere cu care colaborezi. Tu te ocupi să îți revii emoțional după pierderea suferită, lasă-ne nouă responsabilitatea întocmirii actelor.

Cum se face transportul urnei cu cenușă

Sunt două modalități prin care urna cu cenușa persoanei decedate poate ajunge în țară: pe calea aeriană sau pe cale rutieră. În cazul celei din urmă, nu mai este nevoie de pașaportul mortuar, doar de o mașină autospecială autorizată. Sau te poți ocupa personal de transport, neavând nevoie de acte speciale.

Dacă alegi transportul pe cale aeriană, procesul e mai complicat și implică mai multe formalități.

Avantajul incinerării este că poți ridica personal urna de cenușă, nu ai nevoie de transport funerar internațional și nici de pașaport mortuar. De asemenea, nu vei avea nevoie de sicriu special de repatriere.

În schimb, procesul poate fi mai costisitor în funcție de costurile incinerării.

Ai pe cineva care a trecut în neființă în Italia? Poți suna în orice moment al zilei și de câte ori este necesar.

Ai garanția că vom fi alături de tine și de familia ta pe tot parcursul repatrierii, ajutându-vă să depășiți momentele dificile.

Ai parte de înțelegere, empatie și sprijin pentru a trece cu bine peste aceste clipe grele din viața ta.

Sună la numărul +39 320 821 6236 la orice oră a zilei sau scrie-ne un e-mail la info@repatrieredecedati.org, pentru a afla mai multe despre procesul de repatriere specific pentru cazul tău.

Semnatura-Leonte-Adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La orice oră și de câte ori este nevoie!

X
Porneste conversatia
1
Buna! Vă stăm la dispoziție 24/24 ore, 7/7 zile pentru a vă informa și ajuta în cele mai dificile momente.