Ai pierdut pe cineva drag în Italia și acum vrei să aduci trupul defunctului acasă, pentru a-l înmormânta cum se cuvine? Atunci e bine să știi de la bun început care sunt actele necesare repatrierii decedatului în România.
Și crede-ne că nu sunt puține. Pe lângă munca birocratică de a face rost de documentele necesare pentru repatriere, mai ai responsabilitatea organizării înmormântării, ai multe drumuri de făcut la diferite instituții și apoi realizezi că mai ai de procurat alte hârtii.
Deși te poți ocupa singur de acestea, e mult mai ușor pentru tine să apelezi la o firmă de repatriere decedați. Astfel, te poți ocupa de înmormântare și să îți revii emotional după pierderea suferită.
Însă, dacă decizi să te ocupi singur de întocmirea actelor, atunci în acest articol vei afla care sunt actele necesare repatrierii defunctului, atât pentru repatriere clasică, cât și repatrierea în cazul incinerării.
Care sunt actele necesare repatrierii decedatului în România?
În general, acestea sunt actele de care vei avea nevoie, însă, în funcție de țara unde a avut loc decesul vei putea avea nevoie de acte adiționale.
Pentru a aduce trupul persoanei neînsuflețite acasă, ai de întocmit următoarele acte:
- certificatul constatator al decesului și certificatul de îmbălsămare eliberat de unitatea medicală din străinătate;
- certificatul de deces internațional eliberat de autoritățile țării respective (familia persoanei decedate poate apela de asemenea la ambasada / consulatul României din respectivul stat pentru a elibera direct un certificat de deces românesc);
- pașaportul mortuar, eliberat de autoritățile statului respectiv;
- autorizație pentru transport funerar internațional, eliberat de autoritățile statului în care a avut loc decesul.
Probabil e prima dată când auzi de un pașaport mortuar, însă e ușor de înțeles în ce constă. Pașaportul mortuar conține traseul internațional, pe care mașina mortuară omologată îl va face din momentul în care preia defunctul până ajunge în localitatea din România.
Însă, pentru a întocmi pașaportul mortuar, ai nevoie de alte acte pe care le vei prezenta către firma ce se ocupă de transportul funerar internațional. Acestea sunt următoarele:
- Documentul de identitate românesc al persoanei decedate (original);
- Certificatul de deces (eliberat de autoritățile locale);
- Certificat constatator al decesului;
- Actul de îmbălsămare;
- Autorizație de înmormântare (eliberat de judecătorie doar în cazul decesul a avut loc în condiții violente / spații publice);
- Autorizație transport funerar (eliberată de autoritățile locale);
- Itinerariul sicriului, furnizat de firma care va asigura transportul în țară.
După cum vezi, sunt multe acte. Iar dacă lipsește vreun act, vor apărea întârzieri nedorite în procesul de repatrierea decedatului. De aceea, sfatul nostru e să lași repatrierea pe mâna unei firme specializate, pentru a evita problemele care pot apărea pe parcurs.
Dacă defunctul a fost incinerat, ce poți face pentru a prelua urna cu cenușă?
Luând în calcul că din ce în ce mai multe persoane optează pentru incinerare după decesul lor, am făcut un articol despre repatrierea urnei de cenușă.
Pe scurt, de obicei este mai accesibil financiar, deoarece poți realiza chiar tu transportul urnei și nu ai nevoie de sicriu de lemn și sicriu de zinc. Iar în privința actelor, vei avea nevoie de acte suplimentare pentru incinerare, însă nu vei mai avea nevoie de pașaport mortuar.
În cazul tuturor incinerărilor, administrația crematoriului realizează o solicitare de incinerare umană, precum și un dosar de incinerare. Dosarul de incinerare cuprinde următoarele acte:
- copie certificat de deces;
- adeverința de înhumare / incinerare – original, eliberată potrivit prevederilor legale, care se reține de către administrația crematoriului;
- certificat de îmbălsămare, dacă a fost efectuată;
- aviz sanitar de transport, după caz;
- copie certificat medical constatator al decesului;
- act doveditor prin care persoana decedată și-a exprimat legal voința de a fi incinerată, dacă s-a întocmit un astfel de act;
- solicitare de incinerare sau copie legalizată testament;
- declarație de metale și obiecte prețioase;
- copie după carte de identitate / pașaport solicitant incinerare;
- proces-verbal de predare – primire a urnei în original.
Te ocupi singur de actele necesare repatrierii decedatului în România sau ne lași nouă această responsabilitate?
Vorbesc din proprie experiență că este foarte greu să te ocupi de repatrierea defunctului singur, atât birocratic, cât și emoțional. În loc să ai grijă de tine și de familia îndurerartă după pierderea unui membru drag, ești pe drumuri pentru a procura acte.
Lasă-ne nouă responsabilitatea asta, iar tu te poți ocupa de alinarea suferinței. Dacă ai nevoie de sprijin și de idei despre cum să treci peste pierderea cuiva drag, citește și Cum depășești suferința în urma pierderii cuiva drag?
Alege Leonte Funeral Service și vei avea parte de înțelegere, empatie și sprijin pentru a trece cu bine peste aceste clipe grele din viața ta.
Sună la numărul +39 320 821 6236 la orice oră a zilei sau scrie-ne un e-mail la info@repatrieredecedati.org, pentru a afla mai multe despre procesul de repatriere specific pentru cazul tău.