10 acțiuni care te ajută să păstrezi vie amintirea celor dragi

10 acțiuni care te ajută să păstrezi vie amintirea celor dragi

amintirea celor dragi

Pierderea unei persoane apropiate este una din cele mai dureroase experiențe prin care putem trece. Chiar dacă este un fenomen natural, care se întâmplă zilnic, cu greu te poți obișnui cu ideea că nu vei mai putea vedea vreodată persoana dragă.

Suferim, ne simțim amorțiți, incapabili să facem lucrurile uzuale, uneori furioși, alteori vinovați…acestea sunt principalele sentimente pe care trebuie să le acceptăm și să le înfruntăm când aflăm că cineva drag a trecut în neființă.

Însă, ușor ușor, aceste sentimente dispar și reușim să ne continuăm viața. Pentru alții însă, suferința cauzată de decesul unei persoane apropiate poate fi greu de depășit, de lungă durată și chiar greu de acceptat. Totuși, există modalități de a accepta mai ușor pierderea suferită, reușind să te împaci cu realitatea cruntă și să-ți regăsești echilibrul interior.

În funcție de relația pe care o aveam cu persoana care a murit, durerea pe care o simţim poate fi mai puternică. În acest caz, relaţia noastră cu cel care a murit continuă și după dispariţia sa, chiar dacă într-o formă modificată: îl iubim în absenţă, nu în prezenţa lui.

De aceea, ne ajută emoțional să găsim o formă să ne manifestăm relaţia prin mici ritualuri, care ne vor ajuta să reducem emoţiile negative.

În acest articol, vom discuta 10 idei utile despre cum poți păstra vie amintirea celor dragi, ca să te împaci cu pierderea acestora.

  1. Aranjarea locului de veci și a monumentului funerar

Amenajarea unui loc de veci este o sarcină importantă pentru cei rămași în urmă. Iar realizarea monumentelor funerare reprezintă un tribut adus celor dragi.

Dacă în trecut pietrele funerare erau simple, astăzi crucile şi monumentele au devenit personalizate cu detalii emoționante despre defunct, dar şi mesaje venite din suflet, inscripţionate de cei rămași în urmă.

Crucile pot fi prevăzute cu plăci comemorative, pe care poți inscripţiona mesajul tău personal de rămas bun, însoțit de fotografii ceramice împreună cu persoana dragă, trecută în neființă.

  1. Fă o donație în amintirea celui drag

Dacă persoana iubită susținea regulat o organizație de caritate, te poți implica în acel grup ca o modalitate de a continua moștenirea persoanei iubite. Poți face donații sau acte caritabile în memoria acesteia.

Sau, dacă a fost profesor, oferă elevilor săi ceva simbolic care să le amintească de el. De asemenea, poți crea o strângere de donații în numele persoanei dragi, iar banii colectați îi poți dona celor care au nevoie (copii, vârstnici, persoane cu anumite nevoi, asociații ce ajută animalele abandonate).

  1. Memorial online 

Realizarea unui memorial online, sub forma unui website personalizat poate reprezenta o modalitate extrem de frumoasă și apreciată de toți cei apropiați acesteia. În special dacă membrii familiei se află în țări diferite, este o soluție mai practică și ușoară, prin care să-ți aduci aminte de persoana pierdută.

Poți personaliza pagina cu fotografii, date, texte, video-uri cu persoana trecută în neființă sau orice îți amintește de clipele frumoase petrecute împreună.

  1. Vizitează locurile speciale ale persoanei defuncte

Dacă tu și persoana iubită ați avut locuri în care v-a plăcut mereu să mergeți împreună, continuă să vizitezi acele locuri. Poate fi orice destinație preferată de vacanță, un parc, o cafenea, un restaurant.

Mergi în acele locuri, alocă-ți timp și simte-te bine și reconectează-te cu persoana dragă.

  1. Plantarea unui copac în memoria celui decedat

Un copac plantat în memoria cuiva este un tribut viu, care aduce beneficii generațiilor prezente și viitoare. Este unul dintre cele mai potrivite cadouri memoriale dintre toate.

Acesta aduce un omagiu de lungă durată pentru persoana defunctă. De asemenea, simbolizează modul în care moștenirea acelei persoane continuă să crească și să înflorească chiar și după ce a dispărut. Copacul respectiv poate fi și loc de vizită, unde montezi o bancuță, unde te așezi și te lași acaparat de amintirile cu acea persoană.

  1. Cutia cu amintiri

Realizarea unei cutii cu amintiri care să conțină fotografii cu cel care a trecut în neființă și obiecte personale ale acestuia poate fi extrem de utilă. Peste ani, poți să redeschizi cutia și să-ți aduci aminte cu ușurință cine și cum a fost cel pe care vrei să-l omagiezi.

O astfel de cutie poate rememora fragmente din viața acestuia și poate fi o activitate pe care să o faci împreună cu familia după decesul persoanei respective.

  1. Celebrarea zilei de naștere anual

Prima zi de naștere care urmează după decesul persoanei dragi va fi extrem de dureroasă. Însă, celebrarea acesteia an de an alături de toți cei dragi poate fi un prilej bun de rememorare a clipelor frumoase petrecute cu cel care v-a părăsit. Totodată, este o modalitate de a depăși mai ușor durerea provocată de această pierdere cu ajutorul familiei și prietenilor.

Celebrează această zi așa cum i-ar fi plăcut și celui care nu mai este printre voi. Alege mâncarea sa preferată, muzica pe care o asculta de obicei, urmărește filmul său preferat etc. Respectă-i preferințele și organizează totul așa cum ar fi făcut-o și acesta.

  1. Transformă un obiect vestimentar 

Te-ai gândit că ai putea transforma un obiect vestimentar al persoanei pierdute într-o jucărie de pluș sau orice alt obiect, care ar putea deveni o amintire extrem de plăcută?

Dacă știi să folosești o mașină de cusut, există tutoriale care te învață cum să realizezi așa ceva sau poți apela la cineva care se pricepe. În special pentru cei mici, un astfel de obiect i-ar putea ajuta să depășească mai ușor o pierdere.

  1. Fotoceramica funerară

Fotografia ceramică reprezintă adevărata imagine ce redă un fragment din viaţa celor dragi. Ea face ca persoana dragă să rămână mereu în sufletul nostru.

Totodată, fotografia funerară este portretul pe care îl văd toți cei dragi, atunci când vin să viziteze mormântul său. Este chipul pe care îl vede orice străin care trece prin cimitir. Este poza care îl reprezintă cel mai bine pe cel care ți-a fost alături și pe care l-ai iubit.

  1. Creează o grădină memorială, ca semn de iubire pentru cel pierdut

Grădina memorială poate fi creată ca să onoreze viața unui membru al familiei, a unui prieten sau chiar a unui animal de companie prețuit. Este un loc special care te va ajuta să-ți amintești de persoana iubită într-un spațiu liniștit și sigur – un loc de vizitat în momente dificile, în care găsești împăcare sufletească și te simți mai aproape de cel drag, care nu mai este printre noi.

Durerea pe care o simțim când pierdem pe cineva drag depinde de relația noastră cu persoana decedată și dragostea pentru aceasta. Cu cât era mai apropiată de tine și cu cât îl iubeai mai mult, cu atât ne va fi mai dor de el.

Relația noastră cu persoana decedată merită păstrată vie în amintirile noastre, deși într-o formă diferită. Îl iubim în continuare, deși nu mai este în preajmă. Pentru unii oameni, acest lucru este foarte important.

Pentru a te ajuta să accepți pierderea și să mergi mai departe cu viața ta, trebuie să găsești o modalitate de a exprima relația respectivă. Poți încerca câteva idei din acest articol, sau poți găsi orice altceva ce funcționează pentru tine. Indiferent ce alegi, păstrarea vie a amintirii celor dragi trecuți în lumea cealaltă este o modalitate de a ne manifesta dragostea, aprecierea şi respectul faţă de aceștia.

Semnatura Leonte Adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La orice oră și de câte ori este nevoie!

X
Porneste conversatia
1
Buna! Vă stăm la dispoziție 24/24 ore, 7/7 zile pentru a vă informa și ajuta în cele mai dificile momente.