10 activități în familie pentru a depăși pierderea cuiva drag

10 activități în familie pentru a depăși pierderea cuiva drag
activitati-in-familie

Unul din cele mai dificile momente cu care ne confruntăm este pierderea cuiva drag. Pe lângă faptul că trebuie să te ocupi de repatriere (dacă decedatul a murit în altă țară) și de înmormântare, e foarte greu să-ți revii și să accepți ideea că nu vei mai avea persoana dragă în viața ta.

 

Oricât de mult ne-am dori să nu se fi întâmplat asta, trebuie să ne adunăm puterea și să ne împăcăm cu ideea. Putem face asta prin omagii în numele persoanei trecute în neființă ca să ne simțim mai aproape de aceasta. Însă, la un moment dat, trebuie să ne reluăm activitățile din viața de zi cu zi și să avem grijă de noi.

 

Să ne acordăm atenție, să ne găsim activități care ne plac și care ne ajută să ne revenim emoțional.

 

În articolul de azi vei găsi de 10 idei de activități pe care le poți face împreună cu cei dragi, ca să vă susțineți și să vă ajutați să treceți peste aceste clipe grele, încărcate emoțional.

 

Dacă vrei să înțelegi mai bine suferința pierderii cuiva drag din punct de vedere emoțional, poți citi și articolul Cum depășești suferința în urma pierderii cuiva drag.

  1. O seară memorabilă cu familia / prietenii

Pregătește o seară cu familia / prietenii în care să povestiți cele mai amuzante sau plăcute amintiri pe care le aveți cu cel care v-a părăsit pentru lumea de dincolo. Puteți aduna cât mai multe poze, clipuri, filmulețe sau orice alte materiale pe care le aveți la îndemână.

 

Iar fiecare dintre voi va avea șansa să vorbească despre amintirile lui cu persoana pierdută. Știu că atunci când suferi apare tendința de izolare, însă în acest caz nu te va ajuta să accepți pierderea. Ci încearcă să te bucuri de căldura celor apropiați.

 

  1. Mișcare și activități în aer liber

Sportul e una din cele mai eficiente activități când vine vorba de ridicarea moralului, pentru că îți aduce o stare emoțională mai bună. Acesta reduce stresul și dezvoltă abilitățile de comunicare.

 

Poți merge la sală, să ieși cu Bicicleta sau la o simplă plimbare în aer liber. Evident, ideile de activități sportive sau în aer liber le poți adapta în funcție de vârsta, obiceiurile și hobby-urile tale.

 

  1. Mergi într-o excursie în natură

Fie că alegi să mergi la munte pentru o zi în natură, fie că te gândești să plănuiești o excursie cu prietenii sau familia, ideea aceasta este extrem de benefică. Cu toții știm că natura are un efect calmant asupra organismului nostru.

 

O simplă ieșire în natură te să te relaxezi psihic, să elimini stresul și să induci stări pozitive. Alocă-ți câteva clipe de liniște în mijlocul naturii, la aer curat și departe de grijile cotidiene. Totodată, petreci timp alături de cei dragi și vă ajutați reciproc să treceți peste aceste momente dureroase.

 

  1. Schimbă interiorul casei tale

Pentru multe persoane, curățenia este o formă de terapie. Dacă faci curat poți preveni gândurile negative și să restabilești un echilibru interior.

 

Pe lângă faptul că te menține ocupat, te poate ajuta și din altă perspectivă. Dacă treci printr-un deces și ai locuit cu persoana care a trecut în neființă, ar fi foarte benefic să faci niște schimbări în locuința ta. Pot fi schimbări minore precum curățenia generală, sau chiar mai ample, ca de exemplu zugrăvit, schimbarea mobilei, reamenajări etc.

 

  1. Hobby-uri artistice

Practicarea hobby-urilor este o modalitate de a reduce stresul și de a induce emoții pozitive, dar și o formă de refacere după situații stresante prin care trecem zilnic. Hobby-urile te ajută să te deconectezi, să iei o pauză și să te concentrezi doar pe artă.

 

Practicarea unui hobby, pe lângă plăcerea și detașarea de la grijile care-l macină, îi va oferi un sentiment al autonomiei și al controlului.

  1. Jocuri de societate

Cu toții ne simțim bine și în largul nostru atunci când ne strângem cu familia, prietenii și organizăm o seară de jocuri de societate. Jocurile de societate au ca scop socializarea cu cei din jurul nostru, distracția și voia bună.

 

Interacțiunea cu alte persoane îți va aduce o stare de bine, de relaxare și de destindere, reușind astfel să te deconectezi măcar pentru câteva ore de la grijile ce te apasă.

 

  1. Cinema

Vizionarea unui film bun la cinema poate fi o metodă foarte bună de deconectare pentru oricine. Și dacă nu e posibilă ieșirea, poți organiza acasă o seară de filme cu prietenii, astfel încât să creezi o atmosferă plăcută, liniștită și reconfortantă.

Și nu uita de gustări, precum popcorn, nachos, alune și de o băutură caldă 😊

 

  1. Capsula timpului

Dacă e prima dată când auzi de acest concept, înseamnă să aduni la un loc poze, scrisori sau alte obiecte cu valoare emoțională. Apoi, le introduci într-o cutie și o îngropi undeva aproape de casă.

 

Iar peste câțiva ani, poți dezgropa cutia și să-ți aduci aminte de tinerețe și de clipele frumoase din copilărie și adolescență.

 

Ca să faci lucrurile mai interesante, poți ruga prietenii și familia să adauge și ei anumite obiecte, iar peste un număr de ani vă adunați și deschideți cutia cu amintiri.

 

  1. Terapia culinară

Gătitul poate fi considerat terapie, în special dacă îți place foarte mult să faci asta. Mulți specialiști presupun că gătitul ajută la dobândirea unor abilități importante și poate fi util pentru gestionarea mai bună a stresului și vindecarea emoțională în momentele de dificultate.

 

Așadar, dacă crezi că ți se potrivește, poți începe să cauți rețete culinare online sau te poți înscrie la un curs de gătit.

 

  1. Consultă un psiholog

Dacă simți că durerea pe care o simți te împiedică să-ți revii la viața dinainte și ai încercat multe metode să treci peste pierdere, atunci ar trebui să iei în calcul și terapia cu un specialist.

 

Acesta te poate ajuta să accepți mai ușor suferința prin care treci și să-ți revii cu timpul. De asemenea, dacă vrei să cauți mai multe informații despre cum să treci peste perioada de doliu, citește și Doliul și importanța lui pentru refacerea emoțională.

 

Acestea sunt doar câteva sugestii de activități pe care le poți încerca. E unul din cele mai dificile lucruri să treci printr-un deces în familie, de aceea e bine să fii înțelegător și blând cu tine, să nu te simți vinovat că suferi și să-ți aloci timp să-ți revii emoțional.

 

Dacă ai alte sugetii de activități pe care le-ai încercat sau care au funcționat la tine, lasă-ne un comentariu mai jos.

Semnatura Leonte Adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La orice oră și de câte ori este nevoie!

X
Porneste conversatia
1
Buna! Vă stăm la dispoziție 24/24 ore, 7/7 zile pentru a vă informa și ajuta în cele mai dificile momente.